Aktivnosti 2018.

Zaboravljeni istomišljenici

siječanj - lipanj 2018.

Od siječnja do lipnja 2018.mUdruga zagrebačkih esperantista (UZE) organizirat će niz predavanja Josipa Pleadina (koji se sastoji od 6 tema) o zaboravljenim istomišljenicima.

Predavanja će se održavati svake zadnje subote u mjesecu u prostorijama UZE-a u Zagrebu, Radnički dol 1, s početkom u 11,00 sati.

Drugo predavanje: „ILIJA PUHALO, glavni lik Međunarodne udruge željezničara esperantista (IAFE)”, održat će se 24. veljače 2018. u 11,00 sati. Svi ste dobrodošli!Izložba Ho Songa gostuje u Daruvaru

08.02.2018.

Osmi veljače 2018. godine u Galeriji Grada Daruvara „Croatia osiguranje”, u suradnji s Dokumentacijskim esperantskim centrom i Društvom esperantista Bjelovara, otvorena je slikarska izložba „Azijska paleta” korejskog slikara i esperantista Ho Songa.

Iako umjetnik nije osobno nazočio izložbi, njegovo virtualno prisustvo putem video-veze, projicirano na velikom platnu, izazvalo je vrlo pozitivne emocije kod okupljene publike.

Izložbu su otvorili zamjenica gradonačelnika, gospođa Vanda Cegledi i saborski zastupnik Vladimir Bilek (po funkciji također zamjenik gradonačelnika).

Kratak glazbeni program izveli su profesori Glazbene škole Bruno Bjelinski iz Daruvara. Kako je najavljeno, izložba ostaje otvorena do 5. ožujka i može se razgledati subotom od 11,00 do 13,00 sati i nedjeljom od 17,00 do 19,00 sati.Esperantisti na prijemu kod gradonačelnika Bjelovara

24.01.2018.

Delegaciju bjelovarskih esperantista, u kojoj su bili Franjo Forjan, Zdenka Polašek, Nenad Margetić i Željko Saks, 24. siječnja 2018. godine primio je u svom uredu bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Na sastanku su esperantisti izvijestili gradonačelnika o rezultatima festivala INTER-FEST te mu predali mapu s informativnim materijalima o toj manifestaciji.

Posjet je iskorišten i za razgovor o namjeri Društva Esperantista Bjelovara da 2018. godine organizira u lipnju Esperantsku konferenciju regije Alpe-Jadran, a u rujnu svoju tradicionalnu manifestaciji „Esperantisti Bjelovara svome gradu”.

Gradonačelnik Bjelovara pohvalno se izrazio o radu bjelovarskih esperantista i obećao podršku grada i u narednom periodu.
Izložba Moja prva početnica

22.01.2018.

Izložba „Moja prva početnica” otvorena je 22. siječnja 2018. godine u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Daruvaru u okviru programa Mjeseca češkog materinskog jezika.

Suorganizatori izložbe su Društvo esperantista Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorska županija i daruvarska knjižnica. Na otvorenju su govorili: Romana Horvat (ravnateljica knjižnice), Tanja Novotni Golubić (zamjenica župana), Ana Marija Štruml Tuček (predsjednica Savez Čeha u Hrvatskoj), Vladimir Bilek (saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu), Vanda Cegledi (zamjenica gradončelnika Daruvara) te Josip Pleadin uime Društva esperantista Bjelovara.

Berislav Rubčić uručio je priznanja učenicima Centra Rudolf Steiner iz Daruvar za njihov nastup na festivalu INTER-FEST u Bjelovaru, a program su završili učenici Glazbene škole Brune Bjellinskog iz Daruvara „Himnom zadrugara” na hrvatskom i esperantu.

Izložbu su zajednički proglasili otvorenom učenici daruvarske osnovne škole. Više o događaju pročitajte i poslušajte u izvještaju Radio Daruvara.
Prijem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

12.01.2018.

Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, gospođa Bojana Hribljan, 12. siječnja 2018. godine primila je delegaciju Društva esperantista Bjelovara u kojoj su bili Zdenka Polašek, Željko Saks i Nenad Margetić, a koju je predvodio predsjednik Društva Franjo Forjan.

La esperantistoj informis s-inon Hribljan pri la rezultoj de la pasintjara festivalo INTER-FESTEsperantisti su gospođu Hribljan izvijestili o rezultatima prošlogodišnjeg festivala INTER-FEST i poklonili joj album s festivalskim materijalima.

Zdenka Polašek najavila je održavanje izložbe Moja prva početnica u Daruvaru, a Željko Saks kandidaturu Društva esperantista Bjelovara za domaćina ovogodišnje, 20. esperantske konferencije Regije Alpe-Jadran. Obje strane izrazile su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, a gospođa Hribljan obećala je podršku županije i ubuduće.