Aktivnosti 2018.

Potpisan ugovor s Gradom Bjelovarom

12.04.2018.

Dvanaesti travnja 2018. predsjednik Društva esperantista Bjelovara, Franjo Forjan, potpisao je ugovor, kojim je Grad Bjelovar Društvu dodijelio 15.650,00 kuna.

Sredstva su dodijeljena temeljem poziva za financiranje programa i projekata udruga, raspisanog za 2018. godinu, a DEB je sredstva dobio za organiziranje tradicionalne manifestacije „Esperantisti Bjelovara svome gradu”, koja će se po šesti puta održati u rujnu ove godine.Dvadeseta esperantska konferencija Regije Alpe-Jadran

prva obavijest

08.-10. 06.2018.

Jubilarna 20. esperantska konferencija Regije Alpe-Jadran održat će se u Bjelovaru (Hrvatska) od 8. do 10. lipnja 2018. godine. Tako je odlučio Odbor Esperantske udruge Alpe-Jadran, prihvativši kandidaturu Društva esperantista Bjelovara za mjesnog organizatora.

Konferencijske teme

Glavna konferencijska tema je „Alpe-Jadran i Podunavlje”, a raspravljat će se i o temi „Odnosi za javnost esperantista s neesperantskim medijima”. Mole se izlagači o konferencijskim temama da do kraja travnja 2018. godine predlože svoja izlaganja u trajanju do 10 minuta. Odgovarajuće tekstove izlaganja potrebno je dostaviti na adresu: esperanto.bjelovar@gmail.com radi objave u prigodnoj publikaciji.

Pristupnina

Kako bi jubilarna konferencija bila što je moguće svečaniji prikaz našega rada, Odbor i mjesni organizatori mole da se na koferenciju prijave sudionici iz regija Alpe-Jadran i Podunavlje, ali i esperantisti iz drugih zemalja. Kao poticaj, organizatori najavljuju minimalnu konferencijsku kotizaciju u iznosu od 7 eura (odnosno 50 kuna za Hrvate). Kotizacija ne uključuje troškove putovanja, smještaja, prehrane i izleta.

Prijava

Prijavite se putem ovog obrasca. Sudionici se mogu prijaviti i slanjem elektroničke poruke (koja sadrži ime, adresu i podatke za kontakt) mjesnim organizatorima.

Prijevoz iz Zagreba i natrag

Bjelovar se nalazi 90 kilometara od hrvatskog glavnog grada Zagreba, odakle organizatori planiraju dvosmjerno zajedničko putovanje autobusom (u subotu, 9. lipnja) za jednodnevne sudionike konferencije. Cijena prijevoza bit će objavljena uskoro. Molimo da što prije rezervirate vaše mjesto u autobusu.Smještaj

Organizatori nude smještaj po povoljnim cijenama u privatnim dvokrevetnim sobama „Sobe Mrak” www.sobemrak.hr, gdje su esperantisti već dobro poznati i cijenjeni gosti, ili u vrlo ugodnom prenoćištu „Vita Nova” vitanova.hr i Hotelu Central www.hotel-central-bjelovar.com.hr/home.

Privremeni program

Petak, 8. lipnja: dolazak sudionika, preuzimanje konferencijskih materijala, smještaj, sjednica Komiteta Esperantske udruge Alpe-Jadran i razgledavanje grada.

Subota, 9. lipnja: glavni konferencijski dan sa službenim otvarenjem, izlaganjima po obadvije teme, kulturnim programom, skupštinom esperantista regije Alpe-Jadran, zajedničkom večerom i zabavnim programom.

Nedjelja, 10. lipnja je rezervirana za izlet u Daruvar i zajednički ručak.

Organizatori zadržavaju pravo prema potrebi promijeniti program, a sve aktualnosti možete pratiti na: www.esperanto-bjelovar.hr

Mjesni organizatori

Za sva organizacijska pitanjima obratite se mjesnim organizatorina na adresu: esperanto.bjelovar@gmail.comGodišnja skupština

25.02.2018.

Osma godišnja skupština Društva esperantista Bjelovara održana je u društvenim prostorijama u nedjelju, 25. veljače 2018. godine. Iz izvješća o radu i financijskog izvješća za 2017. godinu vidljivo je da je protekla godina bio najdinamičniji period do sada, što se može zahvaliti organizaciji kulturnog festivala INTER-FEST.Na skupštini je usvojen program rada za 2018. godinu, koji, između ostaloga, predviđa organiziranje 20. esperantske konferencije regije Alpe-Jadran te 6. susreta „Esperantisti Bjelovara” svome gradu.

Najavljene su pripreme i za obilježavanje 110. obljetnice djelovanja esperantista u Bjelovaru 2019. godine, novi izdavački projekti (roman „Rani dani” Gorana Tribusona te pripreme za izdavanje monografije Društva) itd. Sudionici skupštine su izvješteni i o dijelu aktivnosti predviđenih Programom rada, koje su već započete.Zaboravljeni istomišljenici

siječanj - lipanj 2018.

Od siječnja do lipnja 2018.mUdruga zagrebačkih esperantista (UZE) organizirat će niz predavanja Josipa Pleadina (koji se sastoji od 6 tema) o zaboravljenim istomišljenicima.

Predavanja će se održavati svake zadnje subote u mjesecu u prostorijama UZE-a u Zagrebu, Radnički dol 1, s početkom u 11,00 sati.Izložba Ho Songa gostuje u Daruvaru

08.02.2018.

Osmi veljače 2018. godine u Galeriji Grada Daruvara „Croatia osiguranje”, u suradnji s Dokumentacijskim esperantskim centrom i Društvom esperantista Bjelovara, otvorena je slikarska izložba „Azijska paleta” korejskog slikara i esperantista Ho Songa.

Iako umjetnik nije osobno nazočio izložbi, njegovo virtualno prisustvo putem video-veze, projicirano na velikom platnu, izazvalo je vrlo pozitivne emocije kod okupljene publike.

Izložbu su otvorili zamjenica gradonačelnika, gospođa Vanda Cegledi i saborski zastupnik Vladimir Bilek (po funkciji također zamjenik gradonačelnika).

Kratak glazbeni program izveli su profesori Glazbene škole Bruno Bjelinski iz Daruvara. Kako je najavljeno, izložba ostaje otvorena do 5. ožujka i može se razgledati subotom od 11,00 do 13,00 sati i nedjeljom od 17,00 do 19,00 sati.Esperantisti na prijemu kod gradonačelnika Bjelovara

24.01.2018.

Delegaciju bjelovarskih esperantista, u kojoj su bili Franjo Forjan, Zdenka Polašek, Nenad Margetić i Željko Saks, 24. siječnja 2018. godine primio je u svom uredu bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Na sastanku su esperantisti izvijestili gradonačelnika o rezultatima festivala INTER-FEST te mu predali mapu s informativnim materijalima o toj manifestaciji.

Posjet je iskorišten i za razgovor o namjeri Društva Esperantista Bjelovara da 2018. godine organizira u lipnju Esperantsku konferenciju regije Alpe-Jadran, a u rujnu svoju tradicionalnu manifestaciji „Esperantisti Bjelovara svome gradu”.

Gradonačelnik Bjelovara pohvalno se izrazio o radu bjelovarskih esperantista i obećao podršku grada i u narednom periodu.
Izložba Moja prva početnica

22.01.2018.

Izložba „Moja prva početnica” otvorena je 22. siječnja 2018. godine u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Daruvaru u okviru programa Mjeseca češkog materinskog jezika.

Suorganizatori izložbe su Društvo esperantista Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorska županija i daruvarska knjižnica. Na otvorenju su govorili: Romana Horvat (ravnateljica knjižnice), Tanja Novotni Golubić (zamjenica župana), Ana Marija Štruml Tuček (predsjednica Savez Čeha u Hrvatskoj), Vladimir Bilek (saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu), Vanda Cegledi (zamjenica gradončelnika Daruvara) te Josip Pleadin uime Društva esperantista Bjelovara.

Berislav Rubčić uručio je priznanja učenicima Centra Rudolf Steiner iz Daruvar za njihov nastup na festivalu INTER-FEST u Bjelovaru, a program su završili učenici Glazbene škole Brune Bjellinskog iz Daruvara „Himnom zadrugara” na hrvatskom i esperantu.

Izložbu su zajednički proglasili otvorenom učenici daruvarske osnovne škole. Više o događaju pročitajte i poslušajte u izvještaju Radio Daruvara.
Prijem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

12.01.2018.

Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, gospođa Bojana Hribljan, 12. siječnja 2018. godine primila je delegaciju Društva esperantista Bjelovara u kojoj su bili Zdenka Polašek, Željko Saks i Nenad Margetić, a koju je predvodio predsjednik Društva Franjo Forjan.

La esperantistoj informis s-inon Hribljan pri la rezultoj de la pasintjara festivalo INTER-FESTEsperantisti su gospođu Hribljan izvijestili o rezultatima prošlogodišnjeg festivala INTER-FEST i poklonili joj album s festivalskim materijalima.

Zdenka Polašek najavila je održavanje izložbe Moja prva početnica u Daruvaru, a Željko Saks kandidaturu Društva esperantista Bjelovara za domaćina ovogodišnje, 20. esperantske konferencije Regije Alpe-Jadran. Obje strane izrazile su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, a gospođa Hribljan obećala je podršku županije i ubuduće.