Aktivnosti 2018.

Godina 2019. u znaku 110. obljetnice

Susret „Esperantisti Bjelovara svome gradu” sedmi će se puta održati od 20. do 22. rujna 2019. godine, ovaj puta u znaku obilježavanja 110. obljetnice esperanta u Bjelovaru.

Kako je poznato, prvo esperantsko društvo u Bjelovaru osnovano je 1909. godine pa je Upravni odbor predložio da se ova obljetnica obilježi bogatijim i kvalitetnijim programom. O toj temi su Upravni i Nadzorni odbor društva detaljnije raspravljali na svojoj sjednici održanoj 8. studenoga 2018. godine te su osmislili program proslave.
Najznačajniji dijelovi proslave bit će svečani program, koji će se održati u subotu 21. rujna 2019. godine. Tom prigodom najzaslužnijim nekadašnjim i današnjim članovima podijelit će se priznanja i nagrade te se planira izdavanje monografije i snimanje filma o esperantu u Bjelovaru, što će biti upotpunjeno obiljem glazbenih, izložbenih i drugih programa, zajedničkim druženjem te izletom u Đurđevac.
Detalje o pripremama pratiti na našim stranicama.Potpisivanje ugovora

Dana 19. studenoga 2018. godine, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs i predsjednik Društva esperantista Bjelovara (DEB) Franjo Forjan potpisali su ugovor o financiranju aktivnosti DEB-a u tekućoj godini, temeljem kojega je županija dodijelila DEB-u sredstva za realizaciju međunarodne suradnje.

Ugovor je potpisan kao rezultat Javnog poziva za financiranje programa i projekata udruga od interesa za Bjelovarsko-bilogorsku županiju za 2018. godinu, koji je bio otvoren u ožujku 2018., a na koji je DEB aplicirao programom 20. esperantske konferencije Alpe-Jadran.Gradnja Dokumentacijskog Esperantskog Centra

Dokumentacijski Esperantski Centar (DEC) iz Đurđevca jedna je od esperantskih organizacija s kojima Društvo esperantista Bjelovara već godinama intenzivno surađuje.
DEC je i nacionalni esperantski arhiv za područje Hrvatske, koji se stvara već 40 godina i kojemu je zbog količine arhivske građe bilo potrebno osigurati prikladan smještaj, budući da je niz godina bio smješten u privatnoj kući. Prije godinu dana pokrenuta je gradnja posebnog objekta za te potrebe. Zahvaljujući domaćim i inozemnim donatorima, tijekom 2018. godine završena je druga faza radova na objektu, koji će raspolagati sa 150 kvadratnih metara prostora.

Radovi na unutrašnjem i vanjskom uređenju objekta će se nastaviti u proljeće 2019. godine pa DEB poziva potencijalne donatore da se uključe u financiranje završnih radova, kako bi objekt bio useljiv već ujesen 2019. godine. Svi zaintereirani DEC će moći posjetiti u rujnu 2019. godine tijekom obilježavanja 110. obljetnice esperanta u Bjelovaru. Važno je napomenuti da je 2018. DEC-u odobrena i subvencija američke fondacije Esperantic Studies Foundation (ESF) za potrebe sređivanja gradiva i priprema za preseljenje u novi prostor pa se istovremeno s gradnjom odvija i katalogizacija i potpuno uređenje zbirke.

Sve potrebne informacije o prikupljanju financijske pomoći za završetak ovog projekta mogu se dobiti na: dec.kroatio@gmail.com6. susret „ESPERANTISTI BJELOVARA SVOME GRADU”

IZVJEŠĆE

Društvo esperantista Bjelovara organiziralo je po šesti puta manifestaciju „Esperantisti Bjelovara svome gradu“, koja je održana 22. i 23. rujna 2018., kao prilog obilježavanju Dana grada i Dana bjelovarskih branitelja, u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović” Bjelovar.

Za sudionike je 22. rujna organizirano druženje u Slastičarnici i kavani „Zagorje”, gdje je učvršćeno prijateljstvo bjelovarskih esperantista i mađarskih kolega iz mjesta Tata.
I ove godine je u sklopu manifestacije održano 6. recitatorsko natjecanje originalne esperantske poezije i poezije prevedene na esperanto.
Svi nagrađeni dobili su medalje, knjige i diplome o sudjelovanju.
Pehar za najboljeg recitatora osvojila je NATAŠA DOROSULIĆ.

U kategoriji učenika osnovnih škola nagrade su osvojili:

- prvo mjesto: KATARINA MUŽEK
- drugo mjesto: NICOL OSLOVAR
- treće mjesto: PETAR MARIČIĆ

Svi nagrađeni u ovoj kategoriji su učenici Osnovne škole Ivana Viteza Trnskog iz Nove Rače.
U kategoriji učenika srednjih škola i studenata prvu nagradu osvojila je MARIJA VEŠNIK.
U kategoriji odraslih esperantista nagrade si osvojili:

- prvo mjesto: NATAŠA DOROSULIĆ
- drugo mjesto: MARIJA JERKOVIĆ
- treće mjesto: TOMISLAV DIVJAK

Kao uvod u proslavu 110. obljetnice esperanta u Bjelovaru, koju ćemo proslaviti sljedeće, 2019. godine, ove godine glavna tema manifestacije bio je Okrugli stol na temu „Doprinos esperantista kulturnom napretku Bjelovara kroz povijest”, kojom prigodom su održana izlaganja o nekima od najpoznatijih esperantista Bjelovara: Franu Kolaru Kromu, Ivanu Barešiću, Vilimu Polašeku, Dragutinu Štokiću i Željku Sabolu.
U prizemlju knjižnice organizirana je izložba o najpoznatijim bjelovarskim esperantistima te izložba značaka, koje je tijekom svog života sakupio naš nedavno preminuli član Nikola Golić.
Sudionicima manifestacije putem video-snimke obratio se poznati bjelovarski pisac Goran Tribuson, čiji je roman „Rani dani” na esperanto preveo naš član Josip Pleadin, a knjigu je sudionicima predstavio prof. Zdravko Seleš.
Nakon zajedničkog fotografiranja posjetili smo Drvo međunarodnog prijateljstva, koje su zasadili sudionici ovogodišnje 20. Esperantske konferencije Alpe – Jadran, nakon čega smo nastavili s popodnevnim druženjem.

Fotografije s manifestacije „Esperantisti Bjelovara svome gradu” možete pogledati ovdje.6. susret „ESPERANTISTI BJELOVARA SVOME GRADU”

Prva obavijest

Dragi prijatelji,

Društvo esperantista Bjelovara poziva vas po šesti puta na svoju manifestaciju „Esperantisti Bjelovara svome gradu”, koja će se ove godine održati 22. i 23. rujna kao prilog obilježavanju Dana grada, i Dana bjelovarskih branitelja.

Program:

SUBOTA, 22. rujna 2018.
• Dolazak gostiju, razgledavanje grada,
• Večer upoznavanja u slastičarnici „Zagorje”, Bjelovar, Ivana viteza Trnskog 15, u 19,00 sati

NEDJELJA, 23. rujna 2018.
• otvorenje izložbi u predvorju Narodne knjižnice „Petar Preradović” Bjelovar
• recitatorsko natjecanje, za koje se mogu prijaviti svi uzrasti recitatora
• okrugli stol: „Doprinos esperantista kulturnom napretku Bjelovara kroz povijest”
• predstavljanje esperantskog prijevoda romana Gorana Tribusona „Rani dani”
• nakon programa zajednički ručak uz druženje

Molimo vas da svoj dolazak najavite do 10. rujna 2018. na:
098/181-7350 (Zdenka Polašek), 091/797-3484 (Franjo Forjan), ili na: esperanto.bjelovar@gmail.com

Na istu adresu prijavite i svoje sudjelovanje u recitatorskom natjecanju (također do 10. rujna 2018.) – propozicije su u prilogu ove obavijesti.

Iznos učešća za zajednički ručak od 40,00 kn uplaćuje se na račun Društva esperantista Bjelovara: HR1224020061100615259. Uz prijavu za ručak molimo Vas da navedete želite li vegetarijansku prehranu. Ostale informacije o ovoj manifestaciji slijede uskoro u Drugoj obavijesti.

Bonvenon – Dobro nam došli !6. RECITATORSKO NATJECANJE 23. rujna 2018. u Bjelovaru

Recitatorsko natjecanje bit će dijelom programa „Esperantisti Bjelovara svome gradu”, koji se održava u čast Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja. Sudjelovati mogu mladi esperantisti, učenici osnovnih, srednjih škola i studenti iz Hrvatske i drugih zemalja te odrasli esperantisti.

Tema: recitiranje izvorne esperantske poezije i poezije prevedene na esperanto.

Nagrade:

1. Pehar najboljem recitatoru
2. Medalje
3. Knjige
4. Diplome za sve sudionike

Recitacije će ocjenjivati žiri sastavljen od tri člana, koje će imenovati organizatori.

Društvo esperantista Bjelovara organizira besplatni ručak za sve recitatore, dok putne troškove plaćaju sami natjecatelji. Recitatori mogu biti pojedinačni esperantisti ili/i grupe s recitatorskim sklonostima.

Prijave možete poslati na adresu:

Društvo esperantista Bjelovara
Vlatka Mačeka 14, 43000 Bjelovar
esperanto.bjelovar@gmail.comIZVJEŠĆE O 20. ESPERANTSKOJ KONFERENCIJI ALPE-JADRAN

Nakon 29 godina djelovanja Udruženja esperantista Alpe-Jadran i 19 održanih konferencija, jubilarna 20. esperantska konferencija Regije Alpe-Jadran održana je proteklog vikenda (od 8. do 10. lipnja 2018.) u Bjelovaru, po prvi puta u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Održana je u godini kada Savez Alpe-Jadran, kao sljednik Radne zajednice Alpe-Jadran (osnovane 1978. u Veneciji), obilježava 40. godišnjicu postojanja. Od prve konferencije alpsko-jadranskih esperantista, održane u Arnoldsteinu na tromeđi Austrije, Italije i Slovenije pa do dvadesetog okupljnja, u Hrvatskoj su održana četiri takva skupa (u Crikvenici 1997., Puli 1999., Rijeci 2002. i Opatiji 2015.).

Bjelovar se za domaćina kandidirao na prošlogodišnjoj konferenciji u Brežicama, a izvrsnom realizacijom ovoga skupa opravdao je povjerenje koje mu je dato. To su u Bjelovaru potvrdili gotovo svi sudionici, njih stotinjak iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije. Uspješnu organizaciju konferencije provelo je Društvo esperantista Bjelovara, koje je nadaleko poznato po svojoj agilnosti, za što je od strane Hrvatskog saveza za esperanto prošle godine primilo Godišnju nagradu Saveza kao najbolje društvom esperantista u Hrvatskoj.

Službenom otvorenju ovog međunarodnog skupa prethodilo je druženje sudionika u Slastičarnici Zagorje u petak, 8. lipnja, te sadnja Drva međunarodnog prijateljstva 9. lipnja. Na ovom neobičnom događaju okupilo se podosta esperantista i građana Bjelovara. Sadnju drva je odobrio i financirao Grad Bjelovar, a posađeno je na zaista simboličnom mjestu, na Trgu Stjepana Radića, koji je kao jedan od rijetkih političara svoga doba bio i esperantist, upravo u vrijeme kada je obnašao dužnost ministra prosvjete.

Svečano otvorenje konferencije održano je u Gradskom muzeju u subotu u 11,00 sati uz nazočnost župana, gospodina Damira Bajsa, pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Bjelovarsko-bilogorske županije, gospođe Snježane Mišir te predstavnika Grada Bjelovara Ivice Vrhovnika.

Treba napomenuti da je ova konferencija održana u sklopu obilježavanja Dana Bjelovarsko-bilogorska županija, koja je bila službeni pokrovitelj skupa.
Tijekom svečanosti otvorenja sudionicima su se obratili župan Bajs, predstavnik Grada Bjelovara Ivica Vrhovnik i tajnica Esperantskog udruženja Alpe-Jadran, gospođa Edvige Ackermann iz Trsta te je pročitano pismo Radimira Čačića, župana Varaždinske županije, koji trenutno obavlja dužnost predsjednika Saveza Alpe-Jadran.

Radni dio skupa bio je posvećen temama Alpe-Jadran i Podunvlje te Odnosi za javnost esperantista s neesperantskim medijima, na kojima je predstavljeno šest izlaganja sudionika iz Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije, s posebnim naglaskom na bjelovarska iskustva. Glazbeni intermezzo između izlaganja održala je učenica 4. razreda Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara Marta Čuković, koju je za ovu prigodu pripremio profesor Siniša Pauška. Tijekom subote održana je i skupština esperantista Regije Alpe-Jadran, na kojoj se raspravljalo o daljnim pravcima djelovanja i objavio raspis natječaja za domaćina 21. konferencije. Donesena je i prigodna rezolucija, koja će biti upućena predstavnicima Saveza Alpe-Jadran u zemljama članicama.

Uoči konferencije u Narodnoj knjižnici Petar Preradović postavljena je skromna izložba Od Arnoldsteina do Bjelovara − gradovi domaćini esperantskih konferencija Alpe-Jadran, a kulturni program, u kome su nastupili zagrebački operni pjevač Neven Mrzlečki i ženski zbor Főnix iz mađarskog grada Komló, održan je poslije zajedničkog ručka u Hotelu Central. Nakon ručka, tajnica Udruženja esperantista Alpe-Jadran, gospođa Edvige Ackermnn i predsjednik organizacijskog odbora konferencije Franjo Forjan, zajednički su razrezali slavljeničku tortu, koju je u povodu 20. konferencije skupu poklonila Slastičarnica Zagorje.

Nedjelja je bila rezervirana za izlet u Daruvar, gdje su sudionici uz pomoć lokalnog vodiča razgledali grad, izložbu Vinodar te bili na kupanju u Daruvarskim toplicama.

Fotografije s Konferencije možete pogledati ovdjeDvadeseta esperantska konferencija Regije Alpe-Jadran

zadnja obavijest

Dragi sudionici konferencije, prije polaska na put obavezno pročitajte ovu obavijest, u kojoj ćete naći više važnih informacija. Ostale informacije nalaze se u konferencijskoj knjizi, koju ćete dobiti po dolasku u vašim konferencijskim vrećicama.
Konačni program nalazi se ovdje.

1. PRIJAVNICA: U petak, 8. lipnja, konferencijska prijavnica će raditi u prostorijama Društva esperantista Bjelovara, Ivana viteza Trnskog 12, od 12,00 do 18,00 sati. U subotu, 9. lipnja, radit će od 9,00 sati u Gradskom muzeju Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 1. U hitnim slučajevima nazovite +385 98 248 574 (Josip Pleadin).

2. PLAĆANJA (Hrvati): Radi izbjegavanja gužvi na prijavnici, mole se sudionici iz Hrvatske da svoje kotizacije i kasni ručak plate na žiro-račun Društva esperantista Bjelovara: HR1224020061100615259 kod Erste&Steiermärkische Banke. Hrvatske grupe, s kojima je dogovoren drugačiji način plaćanja, neka postupaju prema dogovoru.

3. PLAĆANJA (stranci): Zbog visokih bankovnih troškova za inozemne uplate, strani sudionici konferencije neka svoja plaćanja izvrše po dolasku u Bjelovar. Kotizacije i uplatu za ručak neka izvrše na prijavnici, a troškove smještaja neka plate u svojim hotelima. Po mogućnosti ponesite hrvatske kune, jer prema zakonu možemo prihvaćati samo domaća sredstva plaćanja. U središtu grada, u blizini mjesta na kojima se održavaju naši programi, radi nekoliko mjenjačnica, ali su subotom otvorene samo do 12,00 sati!

4. ZAJEDNIČKI AUTOBUS IZ ZAGREBA: Zbog malog broja prijavljenih za ovaj prijevoz, autobus se otkazuje. Za one koji su se prijavili, organiziramo zamjenski prijevoz osobnim automobilima.

5. PAUZA ZA JELO I OSVJEŽENJE. Svi prijavljeni sudionici će u subotu imati besplatan manji obrok u Gradskom muzeju, jer zbog opsega programa tijekom subotnjeg konferencijskog dana, ručak će biti organiziran tek u 17,00 sati.

6. KASNI RUČAK: Održat će se u subotu, 9. lipnja u 17,00 sati u Hotelu Central. Čini se da više prijavljenih sudionika nije shvatilo da je ručak povezan s kulturnim programom te da je od strane hotela uvjetovana konzumacija jela, bez koje se neće moći ući u restoran. Ručak se zasebno plaća 100 kuna (približno 15 eura)! Ako do sada to niste učinili, molimo da naručite ručak do 6. lipnja i da naznačite da li ste vegetarijanac!

7. NEDJELJNI IZLET U DARUVAR: Na izlet se polazi 10. lipnja u 9,00 sati s parkirališta na Trgu hrvatskih branitelja. Smanjili smo cijenu izleta na 50,00 kuna (približno 7 eura), koliko iznosi autobusni prijevoz. Budući da više sudionika izleta ne želi ručati organizirano, predvidjeli smo vrijeme za individualni ručak, prema vlastitoj želji i uz plaćanje osobnih troškova konzumacije. U Daruvaru će nas dočekati lokalni turistički vodič, a autobus u povratku za Bjelovar polazi u 16,00 sati. Ako se netko od sudionika izleta želi okupati u toplicama, neka ponese kupaći kostim.

8. DRVO MEĐUNARODNOG PRIJATELJSTVA. U povodu naše konferencije Bjelovar će dobiti prvi mjesni ZEO (Zamenhofa Esperanto-Objekto). Radi se o Drvu međunarodnog prijateljstva, čiju sadnju je omogućio Grad Bjelovar. Posadit ćemo ga u subotu, 9. lipnja u 10,00 sati u parku na Trgu Stjepana Radića. Molimo da se svi odazovete na ovu svečanost!

9. ZAJEDNIČKO FOTOGRAFIRANJE. Na povratku s ceremonije sadnje drveta (subota, 9. lipnja), zaustavit ćemo se kod Paviljona u Glavnom gradskom parku da napravimo zajedničku snimku sudionika konferencije. Fotografija se može naručiti na prijavnici uz uplatu iznosa od 20,00 kuna (manje od 3 eura), a podjela fotografija će se obaviti istoga dan tijekom kulturnog programa u Hotelu Central.

10. PARKIRANJE. Svugdje u gradu parkiranje se naplaćuje (najčešće 3 kune po satu parkirnja). Koriste se automati za kupnju parkirnih karata ili plaćanje putem mobitela. Naplata parkiranja se vrši radnim danom od 7,00 do 19,00 sati, subotom od 7,00 do 14,00 sati, a nedjeljom je parkiranje besplatno.

11. OSTALO: Ako u ovoj obavijesti niste našli odgovor na neko vaše pitanje, obratite se organizatorima skupa na: esperanto.bjelovar@gmail.com ili telefonski na +385 98 248 574.

Sretan put u Bjelovar! Dobro nam došli!Dvadeseta esperantska konferencija Regije Alpe-Jadran

druga obavijest

Mjesto održavanja: Gradski muzej Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 1, www.gradski-muzej-bjelovar.hr

Pristupnica: Prijavite se putem ovog obrasca. Zbog organizacijskih razloga molimo da se prijavite prije 20. svibnja 2018. godine slanjem pristupnice na adresu: esperanto.bjelovar@gmail.com uz kopiju na adresu konferencijske tajnice Edvige Ackermann: nored@tiscali.it

Kotizacija iznosi 50 kuna (7 eura). Hrvati uplatu kotizacije vrše istovremeno s prijavom na žiro-račun Društva esperantista Bjelovara, IBAN: HR1224020061100615259 kod Erste & Steiermärkische Banke. Zbog visokih troškova obrade inozemnih uplata, stranci se mole da uplatu izvrše po dolasku na Konferenciju.
Do sada su prijavljene ili najavljene grupe i pojedinci iz Austrije, Mađarske, Italije, Hrvatske i Slovenije.

Konferencijske teme: Glavna tema skupa je: Alpe-Jadran i Podunavlje, a raspravljat će se i o temi Odnosi s javnošću esperantista i neesperantskih medija. Umoljavaju se izlagači po konferencijskim temama da svoja izlaganja, ne dulja od 10 minuta, pošalju u pisanom obliku mjesnim organizatorima prije 15. svibnja radi objave u Konferencijskoj knjizi. Program izlaganja vodit će: Edvige Ackermann i Janez Zadravec.

Prijevoz Zagreb-Bjelovar-Zagreb: Posebni autobus za jednodnevne posjetitelje konferencije polazi iz Zagreba 9. lipnja u 7,00 sati sa stajališta za turističke autobuse ispred Glavnog željezničkog kolodvora, Trg kralja Tomislava 12. Prema planu, isti autobus će iz Bjelovara krenuti u 21,00 sat, kako bi sudionike konferencije vratio u Zagreb. Molimo da kod mjesnih organizatora rezervirate svoje mjesto u autobusu. Cijena prijevoza zavisit će od broja putnika, ali se predviđa da bi povratna karta mogla stajati približno 100 kuna.

Napomena: Zbog popravaka koji se obavljaju na željezničkoj pruzi, preporučuje se u Bjelovar putovati organiziranim autobusom za jednodnevne sudionike konferencije ili javnim autobusnim prijevozom.

Smještaj: Ako trebate noćenje u Bjelovaru, obavezno rezervirajte smještaj prije 15. svibnja! Podrobnije informacije o smještaju pogledajte u pristupnici ili se informirajte kod mjesnih organizatora.

PRIVREMENI PROGRAM

Petak, 8. lipnja
12:00 − Doček sudionika i podjela konferencijskih materijala u prostorijama Društva esperantista Bjelovara (ul. Ivana viteza Trnskog 12), smještaj.
16:00 − Razgled grada i izložbe o gradovima domaćinima ranijih konferencija u Narodnoj knjižnici Petar Preradović (Trg Eugena Kvaternika 11).
18:00 − Večera.
20:00 − Večer upoznavanja u Društvu esperantista Bjelovara ili u nekom ugostiteljskom objektu.

Subota, 9. lipnja

7:00 − Polazak autobusa iz Zagreba.
9:00 − Doček sudionika i podjela konferencijskih materijala u Gradskom muzeju Bjelovar (Trg Eugena Kvaternika 1).
10:00 − Službeno otvorenje; pozdravi organizatora, uglednika i predstavnika grupa.
11:00 − Izlaganja o konferencijskim temama i diskusija.
13:00 − Pauza za jelo.
14:00 − Generalna skupština esperantista Regije Alpe-Jadran.
16:00 − Koncert Nevena Mrzlečkog u Hotelu Central.
17:00 − Kasni ručak.
18:00 − Kulturno-zabavni program.
21:00 − Zatvaranje konferencije i pozdravi jednodnevnim sudionicima; polazak autobusa za Zagreb.

Nedjelja, 10. lipnja

10:00 − Izlet u Daruvar (razgled grada i izložbe vina; kupanje u toplicama); ručak.

Drvo međunarodnog prijateljstva: Planira se sadnja Drva međunarodnog prijateljstva, o čemu se očekuje odluka gradskih vlasti.

Mjesni organizatori: O svim organizacijskim pitanjima obratite se mjesnim organizatorima: esperanto.bjelovar@gmail.comPotpisan ugovor s Gradom Bjelovarom

12.04.2018.

Dvanaesti travnja 2018. predsjednik Društva esperantista Bjelovara, Franjo Forjan, potpisao je ugovor, kojim je Grad Bjelovar Društvu dodijelio 15.650,00 kuna.

Sredstva su dodijeljena temeljem poziva za financiranje programa i projekata udruga, raspisanog za 2018. godinu, a DEB je sredstva dobio za organiziranje tradicionalne manifestacije „Esperantisti Bjelovara svome gradu”, koja će se po šesti puta održati u rujnu ove godine.Dvadeseta esperantska konferencija Regije Alpe-Jadran

prva obavijest

08.-10. 06.2018.

Jubilarna 20. esperantska konferencija Regije Alpe-Jadran održat će se u Bjelovaru (Hrvatska) od 8. do 10. lipnja 2018. godine. Tako je odlučio Odbor Esperantske udruge Alpe-Jadran, prihvativši kandidaturu Društva esperantista Bjelovara za mjesnog organizatora.

Konferencijske teme

Glavna konferencijska tema je „Alpe-Jadran i Podunavlje”, a raspravljat će se i o temi „Odnosi za javnost esperantista s neesperantskim medijima”. Mole se izlagači o konferencijskim temama da do kraja travnja 2018. godine predlože svoja izlaganja u trajanju do 10 minuta. Odgovarajuće tekstove izlaganja potrebno je dostaviti na adresu: esperanto.bjelovar@gmail.com radi objave u prigodnoj publikaciji.

Pristupnina

Kako bi jubilarna konferencija bila što je moguće svečaniji prikaz našega rada, Odbor i mjesni organizatori mole da se na koferenciju prijave sudionici iz regija Alpe-Jadran i Podunavlje, ali i esperantisti iz drugih zemalja. Kao poticaj, organizatori najavljuju minimalnu konferencijsku kotizaciju u iznosu od 7 eura (odnosno 50 kuna za Hrvate). Kotizacija ne uključuje troškove putovanja, smještaja, prehrane i izleta.

Prijava

Prijavite se putem ovog obrasca. Sudionici se mogu prijaviti i slanjem elektroničke poruke (koja sadrži ime, adresu i podatke za kontakt) mjesnim organizatorima.

Prijevoz iz Zagreba i natrag

Bjelovar se nalazi 90 kilometara od hrvatskog glavnog grada Zagreba, odakle organizatori planiraju dvosmjerno zajedničko putovanje autobusom (u subotu, 9. lipnja) za jednodnevne sudionike konferencije. Cijena prijevoza bit će objavljena uskoro. Molimo da što prije rezervirate vaše mjesto u autobusu.Smještaj

Organizatori nude smještaj po povoljnim cijenama u privatnim dvokrevetnim sobama „Sobe Mrak” www.sobemrak.hr, gdje su esperantisti već dobro poznati i cijenjeni gosti, ili u vrlo ugodnom prenoćištu „Vita Nova” vitanova.hr i Hotelu Central www.hotel-central-bjelovar.com.hr/home.

Privremeni program

Petak, 8. lipnja: dolazak sudionika, preuzimanje konferencijskih materijala, smještaj, sjednica Komiteta Esperantske udruge Alpe-Jadran i razgledavanje grada.

Subota, 9. lipnja: glavni konferencijski dan sa službenim otvarenjem, izlaganjima po obadvije teme, kulturnim programom, skupštinom esperantista regije Alpe-Jadran, zajedničkom večerom i zabavnim programom.

Nedjelja, 10. lipnja je rezervirana za izlet u Daruvar i zajednički ručak.

Organizatori zadržavaju pravo prema potrebi promijeniti program, a sve aktualnosti možete pratiti na: www.esperanto-bjelovar.hr

Mjesni organizatori

Za sva organizacijska pitanjima obratite se mjesnim organizatorina na adresu: esperanto.bjelovar@gmail.comGodišnja skupština

25.02.2018.

Osma godišnja skupština Društva esperantista Bjelovara održana je u društvenim prostorijama u nedjelju, 25. veljače 2018. godine. Iz izvješća o radu i financijskog izvješća za 2017. godinu vidljivo je da je protekla godina bio najdinamičniji period do sada, što se može zahvaliti organizaciji kulturnog festivala INTER-FEST.Na skupštini je usvojen program rada za 2018. godinu, koji, između ostaloga, predviđa organiziranje 20. esperantske konferencije regije Alpe-Jadran te 6. susreta „Esperantisti Bjelovara” svome gradu.

Najavljene su pripreme i za obilježavanje 110. obljetnice djelovanja esperantista u Bjelovaru 2019. godine, novi izdavački projekti (roman „Rani dani” Gorana Tribusona te pripreme za izdavanje monografije Društva) itd. Sudionici skupštine su izvješteni i o dijelu aktivnosti predviđenih Programom rada, koje su već započete.Zaboravljeni istomišljenici

siječanj - lipanj 2018.

Od siječnja do lipnja 2018.mUdruga zagrebačkih esperantista (UZE) organizirat će niz predavanja Josipa Pleadina (koji se sastoji od 6 tema) o zaboravljenim istomišljenicima.

Predavanja će se održavati svake zadnje subote u mjesecu u prostorijama UZE-a u Zagrebu, Radnički dol 1, s početkom u 11,00 sati.Izložba Ho Songa gostuje u Daruvaru

08.02.2018.

Osmi veljače 2018. godine u Galeriji Grada Daruvara „Croatia osiguranje”, u suradnji s Dokumentacijskim esperantskim centrom i Društvom esperantista Bjelovara, otvorena je slikarska izložba „Azijska paleta” korejskog slikara i esperantista Ho Songa.

Iako umjetnik nije osobno nazočio izložbi, njegovo virtualno prisustvo putem video-veze, projicirano na velikom platnu, izazvalo je vrlo pozitivne emocije kod okupljene publike.

Izložbu su otvorili zamjenica gradonačelnika, gospođa Vanda Cegledi i saborski zastupnik Vladimir Bilek (po funkciji također zamjenik gradonačelnika).

Kratak glazbeni program izveli su profesori Glazbene škole Bruno Bjelinski iz Daruvara. Kako je najavljeno, izložba ostaje otvorena do 5. ožujka i može se razgledati subotom od 11,00 do 13,00 sati i nedjeljom od 17,00 do 19,00 sati.Esperantisti na prijemu kod gradonačelnika Bjelovara

24.01.2018.

Delegaciju bjelovarskih esperantista, u kojoj su bili Franjo Forjan, Zdenka Polašek, Nenad Margetić i Željko Saks, 24. siječnja 2018. godine primio je u svom uredu bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Na sastanku su esperantisti izvijestili gradonačelnika o rezultatima festivala INTER-FEST te mu predali mapu s informativnim materijalima o toj manifestaciji.

Posjet je iskorišten i za razgovor o namjeri Društva Esperantista Bjelovara da 2018. godine organizira u lipnju Esperantsku konferenciju regije Alpe-Jadran, a u rujnu svoju tradicionalnu manifestaciji „Esperantisti Bjelovara svome gradu”.

Gradonačelnik Bjelovara pohvalno se izrazio o radu bjelovarskih esperantista i obećao podršku grada i u narednom periodu.
Izložba Moja prva početnica

22.01.2018.

Izložba „Moja prva početnica” otvorena je 22. siječnja 2018. godine u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Daruvaru u okviru programa Mjeseca češkog materinskog jezika.

Suorganizatori izložbe su Društvo esperantista Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorska županija i daruvarska knjižnica. Na otvorenju su govorili: Romana Horvat (ravnateljica knjižnice), Tanja Novotni Golubić (zamjenica župana), Ana Marija Štruml Tuček (predsjednica Savez Čeha u Hrvatskoj), Vladimir Bilek (saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu), Vanda Cegledi (zamjenica gradončelnika Daruvara) te Josip Pleadin uime Društva esperantista Bjelovara.

Berislav Rubčić uručio je priznanja učenicima Centra Rudolf Steiner iz Daruvar za njihov nastup na festivalu INTER-FEST u Bjelovaru, a program su završili učenici Glazbene škole Brune Bjellinskog iz Daruvara „Himnom zadrugara” na hrvatskom i esperantu.

Izložbu su zajednički proglasili otvorenom učenici daruvarske osnovne škole. Više o događaju pročitajte i poslušajte u izvještaju Radio Daruvara.
Prijem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

12.01.2018.

Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, gospođa Bojana Hribljan, 12. siječnja 2018. godine primila je delegaciju Društva esperantista Bjelovara u kojoj su bili Zdenka Polašek, Željko Saks i Nenad Margetić, a koju je predvodio predsjednik Društva Franjo Forjan.

La esperantistoj informis s-inon Hribljan pri la rezultoj de la pasintjara festivalo INTER-FESTEsperantisti su gospođu Hribljan izvijestili o rezultatima prošlogodišnjeg festivala INTER-FEST i poklonili joj album s festivalskim materijalima.

Zdenka Polašek najavila je održavanje izložbe Moja prva početnica u Daruvaru, a Željko Saks kandidaturu Društva esperantista Bjelovara za domaćina ovogodišnje, 20. esperantske konferencije Regije Alpe-Jadran. Obje strane izrazile su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, a gospođa Hribljan obećala je podršku županije i ubuduće.