Aktivnosti 2018.

Dvadeseta esperantska konferencija Regije Alpe-Jadran

druga obavijest

Mjesto održavanja: Gradski muzej Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 1, www.gradski-muzej-bjelovar.hr

Pristupnica: Prijavite se putem ovog obrasca. Zbog organizacijskih razloga molimo da se prijavite prije 20. svibnja 2018. godine slanjem pristupnice na adresu: esperanto.bjelovar@gmail.com uz kopiju na adresu konferencijske tajnice Edvige Ackermann: nored@tiscali.it

Kotizacija iznosi 50 kuna (7 eura). Hrvati uplatu kotizacije vrše istovremeno s prijavom na žiro-račun Društva esperantista Bjelovara, IBAN: HR1224020061100615259 kod Erste & Steiermärkische Banke. Zbog visokih troškova obrade inozemnih uplata, stranci se mole da uplatu izvrše po dolasku na Konferenciju.
Do sada su prijavljene ili najavljene grupe i pojedinci iz Austrije, Mađarske, Italije, Hrvatske i Slovenije.

Konferencijske teme: Glavna tema skupa je: Alpe-Jadran i Podunavlje, a raspravljat će se i o temi Odnosi s javnošću esperantista i neesperantskih medija. Umoljavaju se izlagači po konferencijskim temama da svoja izlaganja, ne dulja od 10 minuta, pošalju u pisanom obliku mjesnim organizatorima prije 15. svibnja radi objave u Konferencijskoj knjizi. Program izlaganja vodit će: Edvige Ackermann i Janez Zadravec.

Prijevoz Zagreb-Bjelovar-Zagreb: Posebni autobus za jednodnevne posjetitelje konferencije polazi iz Zagreba 9. lipnja u 7,00 sati sa stajališta za turističke autobuse ispred Glavnog željezničkog kolodvora, Trg kralja Tomislava 12. Prema planu, isti autobus će iz Bjelovara krenuti u 21,00 sat, kako bi sudionike konferencije vratio u Zagreb. Molimo da kod mjesnih organizatora rezervirate svoje mjesto u autobusu. Cijena prijevoza zavisit će od broja putnika, ali se predviđa da bi povratna karta mogla stajati približno 100 kuna.

Napomena: Zbog popravaka koji se obavljaju na željezničkoj pruzi, preporučuje se u Bjelovar putovati organiziranim autobusom za jednodnevne sudionike konferencije ili javnim autobusnim prijevozom.

Smještaj: Ako trebate noćenje u Bjelovaru, obavezno rezervirajte smještaj prije 15. svibnja! Podrobnije informacije o smještaju pogledajte u pristupnici ili se informirajte kod mjesnih organizatora.

PRIVREMENI PROGRAM

Petak, 8. lipnja
12:00 − Doček sudionika i podjela konferencijskih materijala u prostorijama Društva esperantista Bjelovara (ul. Ivana viteza Trnskog 12), smještaj.
16:00 − Razgled grada i izložbe o gradovima domaćinima ranijih konferencija u Narodnoj knjižnici Petar Preradović (Trg Eugena Kvaternika 11).
18:00 − Večera.
20:00 − Večer upoznavanja u Društvu esperantista Bjelovara ili u nekom ugostiteljskom objektu.

Subota, 9. lipnja

7:00 − Polazak autobusa iz Zagreba.
9:00 − Doček sudionika i podjela konferencijskih materijala u Gradskom muzeju Bjelovar (Trg Eugena Kvaternika 1).
10:00 − Službeno otvorenje; pozdravi organizatora, uglednika i predstavnika grupa.
11:00 − Izlaganja o konferencijskim temama i diskusija.
13:00 − Pauza za jelo.
14:00 − Generalna skupština esperantista Regije Alpe-Jadran.
16:00 − Koncert Nevena Mrzlečkog u Hotelu Central.
17:00 − Kasni ručak.
18:00 − Kulturno-zabavni program.
21:00 − Zatvaranje konferencije i pozdravi jednodnevnim sudionicima; polazak autobusa za Zagreb.

Nedjelja, 10. lipnja

10:00 − Izlet u Daruvar (razgled grada i izložbe vina; kupanje u toplicama); ručak.

Drvo međunarodnog prijateljstva: Planira se sadnja Drva međunarodnog prijateljstva, o čemu se očekuje odluka gradskih vlasti.

Mjesni organizatori: O svim organizacijskim pitanjima obratite se mjesnim organizatorima: esperanto.bjelovar@gmail.comPotpisan ugovor s Gradom Bjelovarom

12.04.2018.

Dvanaesti travnja 2018. predsjednik Društva esperantista Bjelovara, Franjo Forjan, potpisao je ugovor, kojim je Grad Bjelovar Društvu dodijelio 15.650,00 kuna.

Sredstva su dodijeljena temeljem poziva za financiranje programa i projekata udruga, raspisanog za 2018. godinu, a DEB je sredstva dobio za organiziranje tradicionalne manifestacije „Esperantisti Bjelovara svome gradu”, koja će se po šesti puta održati u rujnu ove godine.Dvadeseta esperantska konferencija Regije Alpe-Jadran

prva obavijest

08.-10. 06.2018.

Jubilarna 20. esperantska konferencija Regije Alpe-Jadran održat će se u Bjelovaru (Hrvatska) od 8. do 10. lipnja 2018. godine. Tako je odlučio Odbor Esperantske udruge Alpe-Jadran, prihvativši kandidaturu Društva esperantista Bjelovara za mjesnog organizatora.

Konferencijske teme

Glavna konferencijska tema je „Alpe-Jadran i Podunavlje”, a raspravljat će se i o temi „Odnosi za javnost esperantista s neesperantskim medijima”. Mole se izlagači o konferencijskim temama da do kraja travnja 2018. godine predlože svoja izlaganja u trajanju do 10 minuta. Odgovarajuće tekstove izlaganja potrebno je dostaviti na adresu: esperanto.bjelovar@gmail.com radi objave u prigodnoj publikaciji.

Pristupnina

Kako bi jubilarna konferencija bila što je moguće svečaniji prikaz našega rada, Odbor i mjesni organizatori mole da se na koferenciju prijave sudionici iz regija Alpe-Jadran i Podunavlje, ali i esperantisti iz drugih zemalja. Kao poticaj, organizatori najavljuju minimalnu konferencijsku kotizaciju u iznosu od 7 eura (odnosno 50 kuna za Hrvate). Kotizacija ne uključuje troškove putovanja, smještaja, prehrane i izleta.

Prijava

Prijavite se putem ovog obrasca. Sudionici se mogu prijaviti i slanjem elektroničke poruke (koja sadrži ime, adresu i podatke za kontakt) mjesnim organizatorima.

Prijevoz iz Zagreba i natrag

Bjelovar se nalazi 90 kilometara od hrvatskog glavnog grada Zagreba, odakle organizatori planiraju dvosmjerno zajedničko putovanje autobusom (u subotu, 9. lipnja) za jednodnevne sudionike konferencije. Cijena prijevoza bit će objavljena uskoro. Molimo da što prije rezervirate vaše mjesto u autobusu.Smještaj

Organizatori nude smještaj po povoljnim cijenama u privatnim dvokrevetnim sobama „Sobe Mrak” www.sobemrak.hr, gdje su esperantisti već dobro poznati i cijenjeni gosti, ili u vrlo ugodnom prenoćištu „Vita Nova” vitanova.hr i Hotelu Central www.hotel-central-bjelovar.com.hr/home.

Privremeni program

Petak, 8. lipnja: dolazak sudionika, preuzimanje konferencijskih materijala, smještaj, sjednica Komiteta Esperantske udruge Alpe-Jadran i razgledavanje grada.

Subota, 9. lipnja: glavni konferencijski dan sa službenim otvarenjem, izlaganjima po obadvije teme, kulturnim programom, skupštinom esperantista regije Alpe-Jadran, zajedničkom večerom i zabavnim programom.

Nedjelja, 10. lipnja je rezervirana za izlet u Daruvar i zajednički ručak.

Organizatori zadržavaju pravo prema potrebi promijeniti program, a sve aktualnosti možete pratiti na: www.esperanto-bjelovar.hr

Mjesni organizatori

Za sva organizacijska pitanjima obratite se mjesnim organizatorina na adresu: esperanto.bjelovar@gmail.comGodišnja skupština

25.02.2018.

Osma godišnja skupština Društva esperantista Bjelovara održana je u društvenim prostorijama u nedjelju, 25. veljače 2018. godine. Iz izvješća o radu i financijskog izvješća za 2017. godinu vidljivo je da je protekla godina bio najdinamičniji period do sada, što se može zahvaliti organizaciji kulturnog festivala INTER-FEST.Na skupštini je usvojen program rada za 2018. godinu, koji, između ostaloga, predviđa organiziranje 20. esperantske konferencije regije Alpe-Jadran te 6. susreta „Esperantisti Bjelovara” svome gradu.

Najavljene su pripreme i za obilježavanje 110. obljetnice djelovanja esperantista u Bjelovaru 2019. godine, novi izdavački projekti (roman „Rani dani” Gorana Tribusona te pripreme za izdavanje monografije Društva) itd. Sudionici skupštine su izvješteni i o dijelu aktivnosti predviđenih Programom rada, koje su već započete.Zaboravljeni istomišljenici

siječanj - lipanj 2018.

Od siječnja do lipnja 2018.mUdruga zagrebačkih esperantista (UZE) organizirat će niz predavanja Josipa Pleadina (koji se sastoji od 6 tema) o zaboravljenim istomišljenicima.

Predavanja će se održavati svake zadnje subote u mjesecu u prostorijama UZE-a u Zagrebu, Radnički dol 1, s početkom u 11,00 sati.Izložba Ho Songa gostuje u Daruvaru

08.02.2018.

Osmi veljače 2018. godine u Galeriji Grada Daruvara „Croatia osiguranje”, u suradnji s Dokumentacijskim esperantskim centrom i Društvom esperantista Bjelovara, otvorena je slikarska izložba „Azijska paleta” korejskog slikara i esperantista Ho Songa.

Iako umjetnik nije osobno nazočio izložbi, njegovo virtualno prisustvo putem video-veze, projicirano na velikom platnu, izazvalo je vrlo pozitivne emocije kod okupljene publike.

Izložbu su otvorili zamjenica gradonačelnika, gospođa Vanda Cegledi i saborski zastupnik Vladimir Bilek (po funkciji također zamjenik gradonačelnika).

Kratak glazbeni program izveli su profesori Glazbene škole Bruno Bjelinski iz Daruvara. Kako je najavljeno, izložba ostaje otvorena do 5. ožujka i može se razgledati subotom od 11,00 do 13,00 sati i nedjeljom od 17,00 do 19,00 sati.Esperantisti na prijemu kod gradonačelnika Bjelovara

24.01.2018.

Delegaciju bjelovarskih esperantista, u kojoj su bili Franjo Forjan, Zdenka Polašek, Nenad Margetić i Željko Saks, 24. siječnja 2018. godine primio je u svom uredu bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Na sastanku su esperantisti izvijestili gradonačelnika o rezultatima festivala INTER-FEST te mu predali mapu s informativnim materijalima o toj manifestaciji.

Posjet je iskorišten i za razgovor o namjeri Društva Esperantista Bjelovara da 2018. godine organizira u lipnju Esperantsku konferenciju regije Alpe-Jadran, a u rujnu svoju tradicionalnu manifestaciji „Esperantisti Bjelovara svome gradu”.

Gradonačelnik Bjelovara pohvalno se izrazio o radu bjelovarskih esperantista i obećao podršku grada i u narednom periodu.
Izložba Moja prva početnica

22.01.2018.

Izložba „Moja prva početnica” otvorena je 22. siječnja 2018. godine u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Daruvaru u okviru programa Mjeseca češkog materinskog jezika.

Suorganizatori izložbe su Društvo esperantista Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorska županija i daruvarska knjižnica. Na otvorenju su govorili: Romana Horvat (ravnateljica knjižnice), Tanja Novotni Golubić (zamjenica župana), Ana Marija Štruml Tuček (predsjednica Savez Čeha u Hrvatskoj), Vladimir Bilek (saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu), Vanda Cegledi (zamjenica gradončelnika Daruvara) te Josip Pleadin uime Društva esperantista Bjelovara.

Berislav Rubčić uručio je priznanja učenicima Centra Rudolf Steiner iz Daruvar za njihov nastup na festivalu INTER-FEST u Bjelovaru, a program su završili učenici Glazbene škole Brune Bjellinskog iz Daruvara „Himnom zadrugara” na hrvatskom i esperantu.

Izložbu su zajednički proglasili otvorenom učenici daruvarske osnovne škole. Više o događaju pročitajte i poslušajte u izvještaju Radio Daruvara.
Prijem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

12.01.2018.

Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, gospođa Bojana Hribljan, 12. siječnja 2018. godine primila je delegaciju Društva esperantista Bjelovara u kojoj su bili Zdenka Polašek, Željko Saks i Nenad Margetić, a koju je predvodio predsjednik Društva Franjo Forjan.

La esperantistoj informis s-inon Hribljan pri la rezultoj de la pasintjara festivalo INTER-FESTEsperantisti su gospođu Hribljan izvijestili o rezultatima prošlogodišnjeg festivala INTER-FEST i poklonili joj album s festivalskim materijalima.

Zdenka Polašek najavila je održavanje izložbe Moja prva početnica u Daruvaru, a Željko Saks kandidaturu Društva esperantista Bjelovara za domaćina ovogodišnje, 20. esperantske konferencije Regije Alpe-Jadran. Obje strane izrazile su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, a gospođa Hribljan obećala je podršku županije i ubuduće.