Aktivnosti 2020.

Odlazak na Konferenciju Alpe-Jadran

Planom rada za 2020. godinu predviđeno je da Društvo esperantista Bjelovara organizira odlazak na 21. esperantsku konferenciju Alpe-Jadran, koja će se održati u europskoj prijestolnici kulture Rijeci, od 5. do 7. lipnja 2020. godine.

Bjelovarčani su preuzeli na sebe organizaciju autobusa kojim bi zajednički putovali i esperantisti iz ostalih mjesta naše regije te Zagreba.

Iako je konferencija najavljena, trenutno je njeno nesmetano odvijanje dovedeno u pitanje zbog korona virusa, naročito zato što je Rijeka u neposrednoj blizini talijanske granice i što uobičajeno jedan dio sudionika čine talijanski esperantisti.

Aktualne informacije o konferenciji i putovanju pratite na ovom mjestu.Godišnja skupština

U nedjelju, 23. veljače 2020. godine s početkom u 10,30 sati, u prostorijama Češke obeci održana je redovna skupština Društva esperantista Bjelovara. Na početku je predsjednik DEB-a Franjo Forjan pročitao pozdravna pisma Hrvatskog saveza za esperanto te naših članova Vinka Grgureva iz Vodica, Milice Ježovite iz Križevaca i Ivane Pleskina iz Rijeke. Minutom šutnje je odana počast Martinu Fejeru, članu Društva i donedavnom članu Upravnog odbora, koji je preminuo 2019. godine.

Nakon usvajanja dnevnog reda i izbora radnog predsjedništva pročitana je odluka o dodjeli posebnih priznanja bivšem gradonačelniku Bjelovara Antunu Korušecu i njegovoj zamjenici Lidiji Novosel, koji su nam niz godina pružali veliku podršku u radu. Uručena su i priznanja Ivanu Petrekoviću i Dokumentacijskom esperantskom centru iz Đurđevca.

Na skupštini je podneseno izvješća o radu za 2019. godinu (Grozdana Grubišić-Popović), izvješće o materijalno-financijskom poslovanju (Nenad Margetić) te izvješće Nadzornog odbora (Zdenka Polašek), koja su jednoglasno usvojena. Nakon toga je predsjednik DEB-a Franjo Forjan pročitao prijedlog plana i programa rada za 2020. godinu, a Zdenka Polašek prijedlog financijskog plana, koji su također jednoglasno usvojeni. Skupština je završila radom u 11,40 sati, a druženje sudionika nastavljeno je u Kavani i slastičarnici “Zagorje”.

Izvješće o radu u 2019. godini vidi OVDJE.8. susret “Esperantisti Bjelovara svome gradu”

Prema planu aktivnosti za 2020. godinu, Društvo esperantista Bjelovara namjerava održati svoj 8. susret „Esperantisti Bjelvoara svome gradu” 18. i 19. rujna 2020. godine. Predstavljamo vam privremeni program susreta.

Petak, 18. rujna 2020.
- Večer upoznavanja u Kavani i slastičarnici “Zagorje”,
- Otvorenje slikarske izložbe francuske slikarice i esperantistice Lilli Giloteaux (1924.-2013.).

Subota, 19. rujna 2020.
- Sveta misa na esperantu,
- Predavanje čileanskog esperantista José Antonia Vergare o Hrvatima u Čileu uz otvorenje tematske izložbe u Narodnoj knjižnici Petra Preradovića u Bjelovaru,
- Promocija knjižice „Putovnica po esperantskim obilježjima u Hrvatskoj”,
- Izlet u Đurđevac i u dravski rezervat Križnicu pored Pitomače,
- Prelazak u Križnicu skelom, a povratak visećim mostom,
- Ručak u ugostiteljskom objektu u Križnici uz predstavljanje dječje knjige-slikovnice „Pustolovine Jombora i Mikija” bugarskog autora Juliana Modesta.

Konačni program usreta bit će naknadno objavljen na našim stranicama.Naš član u Sidneju

Član Društva esperantista Bjelovara Damir Matašin 1. ožujka 2020. posjetio je esperantiste u australskom gradu Sidneju te im uime našega društva predao monografiju „110 godina esperanta u Bjelovaru” i druge skromne poklone. U popratnom dopisu naslovljenom na Esperantsku federaciju Novog Južnog Velsa, bjelovarski esperantisti su podsjetili na činjenicu da je iz našega kraja prije 90 godina u Australiju iselio esperantist Ivan Matašin, kojega sidnejski esperantisti pamte pod imenom John Matasin.

Ivan Matašin je rodom iz Ruškovca, a ima neizmjerne zasluge za esperanto u Sidneju. Njegovim zalaganjem sidnejski esperantisti stekli su esperantsku kuću u četvrti Redfern, koju i danas koriste. Upravo je u toj kući naš član Damir Matašin predao poklone bjelovarskih esperantista australskim kolegama u znak sjećanja na neraskidive veze našega kraja sa Sidnejom. U znak trajne zahvale, na zidu u esperantskoj kući u Redfernu i danas visi spomen-plaketa Ivanu Matašinu iz Ruškovca.