Aktivnosti 2020.

Održan susret u Bjelovaru

Osmi susret “Esperantisti Bjelovara svome gradu” održan je 18. i 19. rujna 2020. godine u pomalo nesvakidašnjim okolnostima, kao jedan od rijetkih fizičkih susreta esperantista u zadnje vrijeme. Tradicionalno se održava uz Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja, uz financijsku potporu Grada. Upravo u danima pred održavanje skupa, u Bjelovaru je donesena preporuka stožera Civilne zaštite da se odgode sva javna okupljanja na području Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije koja nisu nužna. Smatralo se da će ovaj susret u oklonostima pandemije i inače posjetiti samo hrvatski esperantisti, što se na kraju pokazalo točnim te se na njemu okupilo tek četrdesetak sudionika iz više hrvatskih gradova, dok stranaca nije bilo.Prije početka susreta, 10. rujna u Narodnoj knjižnici "Petar Preredović" otvorena je skromna izložba “Hrvati u Čileu”, koja je zamijenila planirani program o istoj temi, u kome je trebao sudjelovati gost esperantist José Antonio Vergara iz Čilea, koji zbog pandemije koronavirusa nije mogao doći u Hrvatsku. Izložba će ostati otvoren do 30. rujna.

Javnosti je ponuđena i vrlo zanimljiva slikarska izložba "Akvareli" francuske slikarice-esperantistice Lilli Gileteaux (1924.-2013.) u Kavani i slastičarnici "Zagorje", vlasništvo Božidara Zagorca. Izložba, organizirana uz zalaganje slikaričine kćeri Nicole Else iz Australije, može se posjetiti do 18. listopada.

Zbog već opisanih razloga niti jedna izložba nije imala službeno javno otvarenje, a odgođeno je i planirano druženje u slastičarnici "Zagorje".

Glavni dan susreta bio je subota, 19. rujna, koji je protekao bez promjena, jer se veći dio programa održavao na područjima Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije, gdje je epidemiološka situacija stabilnija. U 9,00 sati u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru održana je sveta misa na esperantu, koju je predvodio pater Rikardo Patafta, inače član Društva esperantista Bjelovara. Nakon mise okupljeni su esperantisti imali mali domjenak u crkvenom dvorištu, a zatim je u Vjeronaučnoj dvorani Župe svetog Antuna Padovanskog održana godišnja skupština Hrvatskog saveza za esperanto, čiji su članovi uglavnom stigli posebnim minibusom iz Zagreba.

Nakon skupštine sudionici susreta obišli su izložbu Lilli Gilteaux u slastičarnici "Zagorje", a zatim se kolona vozila uputila u posjet Dokumentacijskom esperantskom centru u Đurđevcu, gdje ih je voditelj DEC-a Josip Pleadin upoznao s napretkom radova na zgradi DEC-a, koja je u zadnjih nekoliko mjeseci obojana iznutra i dobila moderni sustav centralnog grijana. Po prvi puta su se gosti DEC-a mogli upoznati i sa samom arhivskom zbirkom, njenim funkcioniranjem i mogućnošću korištenja materijala te s novostima iz rada DEC-a, kao što su objave novih knjiga, informacija o sudjelovanju DEC-a u programu Erasmus+ zajedno s eperantistima iz Poljske, Velike Britanije, Francuske i Italije te o pripremama za objavu vlastitih internetskih stranica od 1. siječnja 2021. godine.

Zadnji dio susreta održan je u prirodnom ambijentu sela Križnica, koje se nalazi u pojasu rijeke Drave, neposredno uz mađarsku granicu, blizu mjesta Pitomača. Prelazak Drave bio je moguć skelom, ali je najveći broj sudionika na drugu obalu Drave prešao visećim pješačkim mostom. Za sve sudionike je organiziran prijevoz do restorana "Dravska iža", gdje je održan zajednički ručak.

Nakon ručka predstavljena je dječja knjiga (slikovnica) bugarskog autora “La aventuroj de Jombor kaj Miki”, objavljena u Dokumentacijskom esperantskom centru. Predstavljanje su vodili Josip Pleadin i Zdravko Seleš, a u programu je sudjelovala i mlada ilustratorica knjige Ivana Pleskina.

Na kraju možemo zaključiti: Iako su okolnosti održavanja susreta bile neuobičajene, esperantisti su pokazali da nisu zadovoljni samo virtualnim susretima, nego da žele više stvarnih okupljanja. Smanjeni opseg programa ostavio je više vremena za neformalno druženje, odmor i razonodu, što nam je također potrebno nakon više mjeseci borbe s pandemijom koronavirusa.Osmi susret Esperantisti Bjelovara svome gradu 18. i 19. rujna 2020.

Od 10. do 30. rujna 2020.

Izložba Hrvati u Čileu – Narodna knjižnica Petar Praradović Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 11.

PETAK, 18. rujna 2020.

19,00 sati – Otvorenje slikarske izložbe Akvareli francuske slikarice i esperantistice Lilli Giloteaux (1924.–2013.) – Kavana i slastičarnica Zagorje, Ulica Ivana viteza Trnskog 15. Izložba ostaje otvorena do 18. listopada 2020.
Uz suglasnost slikaričine kćeri moguća je kupovina određenog broja neuramljenih radova u svrhu prikupljanja sredstava za opremanje arhivskog prostora u Đurđevcu. Informacije: dec.kroatio@gmail.com ili 098/248-574 (Josip Pleadin).

SUBOTA, 19. rujna 2020.

9,00 sati – Sveta misa na esperantu koju predvodi pater Rikardo Patafta u crkvi svetog Antuna Padovanskog u Bjelovaru, Mihanovićeva 6.
10,00 sati – Godišnja skupština Hrvatskog saveza za esperanto u Vjeronaučnoj dvorani Župe svetog Antuna, Mihanovićeva 6.
12,30 sati – Polazak na studijski obilazak Dokumentacijskog esperantskog centra u Đurđevcu, upoznavanje s radovima i planovima te nastavak puta za Križnicu. Prelazak rijeke Drave visećim pješačkim mostom ili skelom. Od pristaništa skele do ugostiteljskog objekta Dravska iža osiguran je besplatan prijevoz.
15,00 sati – Ručak u ugostiteljskom objektu Dravska iža u Križnici.
16,00 sati – Promocija dječje knjige La aventuroj de Jombor kaj Miki bugarskog autora Juliana Modesta, koju je ilustrirala Ivana Pleskina.
Odlazak iz Križnice približno u 18,00 sati.

VAŽNE INFORMACIJE:

Prijevoz iz Zagreba i za Zagreb: Hrvatski savez za esperanto za sudionike godišnje skupštine organizira 19. rujna prijevoz posebnim autobusom do Bjelovara, zatim do Đurđevca i Križnice te natrag u Zagreb. Postoji mogućnost da istim prijevozom putuju i drugi esperantisti iz Zagreba i okolice. O vremenu polaska i raspoloživim mjestima informacije daje Spomenka Štimec, 0914617550.

Ručak u Križnici:
Ručak u Križnici je obavezan za sve sudionike programa koji se budu nalazili u našoj grupi u ugositeljskom objektu Dravska iža. Svatko može izabrati jedan od četiri ponuđena menija:
1. Riblji meni (šaran, grah salata) – cijena 50,00 kuna;
2. Mesni meni (meso iz domaćeg uzgoja, salata) – cijena 50,00 kuna;
3. Fišpaprikaš s noklicama – cijena 50,00 kuna;
4. Miješana riba – 70,00 kuna.
Aperitiv gratis!
Piće nije uračunato u cijenu ručka!

Prijave:

Molimo da se svi sudionici prijave najkasnije do 10. rujna u 16,00 sati elektroničkom poštom na adresu esperanto.bjelovar@gmail.com uz obaveznu naznaku broja menija koji žele konzumirati u Križnici. Do istoga je datuma potrebno izvršiti i uplatu iznosa za ručak na tekući račun broj: HR0223400093230008140 (Josip Pleadin, Bana Jelačića 138A, 48350 Đurđevac) uz naznaku "Ručak u Križnici". PRIJAVA BEZ UPLATE NEĆE SE UZIMATI U OBZIR!

Epidemiološke mjere:

Za sada je potrebno da svi sudionici koriste masku tijekom puta i boravka u svim zatvorenim prostorima, da se drži razmak među osobama propisan u trenuktu održavanja našega skupa i izbjegavaju prisniji kontakti te da se prilikom ulaska u sve prostore koristi dezinfekcijsko sredstvo za ruke. U Dravskoj iži će se osigurati odgovarajuća fizička distanca, a ako naša grupa bude veća od one propisane epidemiološkim mjerama, koristit će se više prostorija za ručak. Zbog nepredvidivih epidemioloških okolnosti koje se mogu pojaviti do održavanja našega skupa, Društvo esperantita Bjelovara zadržava pravo da donese odluke u skladu s odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Kontakti:

esperanto.bjelovar@gmail.com
098 930 2906 (Zdenka Polašek)
091 797 3484 (Franjo Forjan)
098 248 574 (Josip Pleadin)Predavanje o Poljskoj

Nakon stanke u radu izazvane koronavirusom, Društvo Esperantista Bjelovara početkom lipnja 2020. započelo je prvim konkretnim aktivnostima. Sjednice Upravnog i Nadzornog odbora održane su 4. lipnja i 6. srpnja, a 18. lipnja Josip Pleadin je za desetak članova Društva održao izuzetno zanimljivo predavanje s projekcijom fotografija pod nazivom „U kolijevci esperanta - deset dana na putu po Poljskoj”.
BJELOVARSKI ESPERANTISTI U GRUBIŠNOM POLJU

Zahvalnicu i foto-monografiju „110 godina esperanta u Bjelovaru“, čije je izdavanje podržao grad Grubišno Polje, Zlatku Mađeruhu, gradonačelniku Grubišnog Polja, početkom lipnja 2020. uručili su Franjo Forjan i Nenad Margetić, predsjednik i blagajnik Društva esperantista Bjelovara.

Tom prilikom je gradonačelnik Mađeruh naglasio kako sa Franjom Forjanom surađuje dugi niz godina, kazavši da mu je pomalo neugodno koliko pažnje se daje Grubišnom Polju za simboličnu pomoć. „Esperanto je tradicija duža od 110 godina, koju mi u Grubišnom Polju nismo razvijali, ali bimo podržali njeno pokretanje“ – rekao je gradonačelnik Mađeruh primajući zahvalnicu.Odlazak na Konferenciju Alpe-Jadran

Planom rada za 2020. godinu predviđeno je da Društvo esperantista Bjelovara organizira odlazak na 21. esperantsku konferenciju Alpe-Jadran, koja će se održati u europskoj prijestolnici kulture Rijeci, od 5. do 7. lipnja 2020. godine.

Bjelovarčani su preuzeli na sebe organizaciju autobusa kojim bi zajednički putovali i esperantisti iz ostalih mjesta naše regije te Zagreba.

Iako je konferencija najavljena, trenutno je njeno nesmetano odvijanje dovedeno u pitanje zbog korona virusa, naročito zato što je Rijeka u neposrednoj blizini talijanske granice i što uobičajeno jedan dio sudionika čine talijanski esperantisti.

Aktualne informacije o konferenciji i putovanju pratite na ovom mjestu.Godišnja skupština

U nedjelju, 23. veljače 2020. godine s početkom u 10,30 sati, u prostorijama Češke obeci održana je redovna skupština Društva esperantista Bjelovara. Na početku je predsjednik DEB-a Franjo Forjan pročitao pozdravna pisma Hrvatskog saveza za esperanto te naših članova Vinka Grgureva iz Vodica, Milice Ježovite iz Križevaca i Ivane Pleskina iz Rijeke. Minutom šutnje je odana počast Martinu Fejeru, članu Društva i donedavnom članu Upravnog odbora, koji je preminuo 2019. godine.

Nakon usvajanja dnevnog reda i izbora radnog predsjedništva pročitana je odluka o dodjeli posebnih priznanja bivšem gradonačelniku Bjelovara Antunu Korušecu i njegovoj zamjenici Lidiji Novosel, koji su nam niz godina pružali veliku podršku u radu. Uručena su i priznanja Ivanu Petrekoviću i Dokumentacijskom esperantskom centru iz Đurđevca.

Na skupštini je podneseno izvješća o radu za 2019. godinu (Grozdana Grubišić-Popović), izvješće o materijalno-financijskom poslovanju (Nenad Margetić) te izvješće Nadzornog odbora (Zdenka Polašek), koja su jednoglasno usvojena. Nakon toga je predsjednik DEB-a Franjo Forjan pročitao prijedlog plana i programa rada za 2020. godinu, a Zdenka Polašek prijedlog financijskog plana, koji su također jednoglasno usvojeni. Skupština je završila radom u 11,40 sati, a druženje sudionika nastavljeno je u Kavani i slastičarnici “Zagorje”.

Izvješće o radu u 2019. godini vidi OVDJE.8. susret “Esperantisti Bjelovara svome gradu”

Prema planu aktivnosti za 2020. godinu, Društvo esperantista Bjelovara namjerava održati svoj 8. susret „Esperantisti Bjelvoara svome gradu” 18. i 19. rujna 2020. godine. Predstavljamo vam privremeni program susreta.

Petak, 18. rujna 2020.
- Večer upoznavanja u Kavani i slastičarnici “Zagorje”,
- Otvorenje slikarske izložbe francuske slikarice i esperantistice Lilli Giloteaux (1924.-2013.).

Subota, 19. rujna 2020.
- Sveta misa na esperantu,
- Predavanje čileanskog esperantista José Antonia Vergare o Hrvatima u Čileu uz otvorenje tematske izložbe u Narodnoj knjižnici Petra Preradovića u Bjelovaru,
- Promocija knjižice „Putovnica po esperantskim obilježjima u Hrvatskoj”,
- Izlet u Đurđevac i u dravski rezervat Križnicu pored Pitomače,
- Prelazak u Križnicu skelom, a povratak visećim mostom,
- Ručak u ugostiteljskom objektu u Križnici uz predstavljanje dječje knjige-slikovnice „Pustolovine Jombora i Mikija” bugarskog autora Juliana Modesta.

Konačni program usreta bit će naknadno objavljen na našim stranicama.Naš član u Sidneju

Član Društva esperantista Bjelovara Damir Matašin 1. ožujka 2020. posjetio je esperantiste u australskom gradu Sidneju te im uime našega društva predao monografiju „110 godina esperanta u Bjelovaru” i druge skromne poklone. U popratnom dopisu naslovljenom na Esperantsku federaciju Novog Južnog Velsa, bjelovarski esperantisti su podsjetili na činjenicu da je iz našega kraja prije 90 godina u Australiju iselio esperantist Ivan Matašin, kojega sidnejski esperantisti pamte pod imenom John Matasin.

Ivan Matašin je rodom iz Ruškovca, a ima neizmjerne zasluge za esperanto u Sidneju. Njegovim zalaganjem sidnejski esperantisti stekli su esperantsku kuću u četvrti Redfern, koju i danas koriste. Upravo je u toj kući naš član Damir Matašin predao poklone bjelovarskih esperantista australskim kolegama u znak sjećanja na neraskidive veze našega kraja sa Sidnejom. U znak trajne zahvale, na zidu u esperantskoj kući u Redfernu i danas visi spomen-plaketa Ivanu Matašinu iz Ruškovca.